Eerder tijdens

OP DE GRIBBELGRAB

In het voorjaar 2020 hadden we een idee om een tocht te organiseren met een thema. Door de Coronacrisis hadden we wel wat beperkingen, maar ondanks dat zijn we er voor gaan zitten en hebben een flink aantal vrijwilligers gevonden die mee wilden helpen.

Inmiddels zijn er twee Op de Gribbelgrabs georganiseerd en zijn er 6 voorstellingen geweest. Hieronder staat een korte impressie van Op de Gribbelgrab.

In 2021 (na de zomer) is er weer een nieuwe Op de Gribbelgrab.

Repeteren in het Openluchttheater in Borger (15-8-2020)

Nadat we in de zomer van 2020 alles hadden voorbereid, spelers hadden gevonden, toneelteksten gemaakt, promotie gemaakt en noem maar op, zijn we op 15 augustus 2020 van start gegaan met de eerste repetitie. We hebben overigens maar twee repetities en de tweede is direct onze generale (!). De regie is in handen van Tineke Endema en we repeteren in het Openluchttheater in Borger om alvast te wennen aan buiten spelen.

Repeteren op locatie in Borger (22-08-2020)

De tweede repetitie is direct onze generale en spelen we op locatie. Tineke Endema zorgt weer voor de regie en geeft nog goede adviezen. Op de locaties moesten we eerst goed bepalen waar we moesten staan en met name bij het Mandielig pad tussen de Molenplaatsweg en de Lemmerstraat hebben we een prachtige opzet gemaakt. Ook werd de eenakter ‘Mien Eigen Weg’ nog gerepeteerd, ondanks dat de Rederijkerskamer Borger dit al meer dan 40 keer heeft gespeeld.

Try-out Op de Gribbelgrab 1 (23-08-2020)

Een spannende dag, want op 23 augustus 2020 hebben we de try-out gehad voor echt publiek. Dit was een combinatie van vrijwilligers en mensen die we gevraagd hebben. We vertrokken met een groep van circa 20 personen, maar onderweg waren we soms wel met meer dan 30 personen. Ons publiek deed volop mee met de tocht en kwam met waardevolle aanvullingen en tips. Het zorgde dat we met nog meer vertrouwen de speeldagen tegemoet gaan.

Voorstelling Op de Gribbelgrab 1 Waorwijwarkt (26-08-2020, 30-08-20 en 2-9-20)

Op 26 augustus 2020 hadden wij onze eerste voorstelling van de 1e Op de Gribbelgrab “Waorwijwarkt”. Om 17.30 uur kwamen we bij elkaar om alles klaar te zetten en de overige spelers en vrijwilligers om 18.15 uur. Voor iedere locatie was er een ‘Corona-bord’ gemaakt om zo ieder te herinneren aan de gepaste afstand tot een ander (1,5 mtr.) en bij start stond de marktkraam en enkele statafels. De eerste bezoekers kwamen en we zijn om 19.00 uur vertrokken. De voorstelling verliep erg goed, ondanks een kleine regenbui halverwege. De reacties waren erg goed. We hebben nadien terug gekeken op een geslaagde eerste voorstelling. Deze voorstellingen hebben we ook nog herhaald op 30 augustus en 2 september 2020.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Lorinde Rosing en Be Kuipers.

Voorstelling Op de Gribbelgrab 2 Mangs Mandielig (6-9-20, 9-9-20 en 13-9-20)

Op 6 september 2020 hadden wij onze eerste voorstelling van de 2e Op de Gribbelgrab “Mangs Mandielig”. Om 9.45 uur kwamen we bij elkaar in het Openluchttheater in Borgerom alles klaar te zetten en de spelers verzamelden zich om 10.15 uur aan de Torenlaan (inmiddels onze vaste basis). Onze kraam stond er inmiddels en werd bemand door vrijwilligers. De eerste bezoekers kwamen en we zijn om 11.00 uur vertrokken. Langs een aantal prachtige paden en voorstellingen hebben wij een zeer geslaagde morgen gehad. Deze voorstellingen hebben we ook nog herhaald op 9 en 13 september 2020.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Leonie Otten.

Promotie

Voor de promotie zijn we gestart met het bedenken van een naam. Op de Gribbelgrab is een dichtbundel van de Borgerder kunstenaar Hans Heyting, die ook actief was als regisseur bij de Rederijkerskamer Borger. Met de naam Op de Gribbelgrab willen we Hans Heyting op deze manier eren.

Voor de promotie hebben we een website ontwikkeld met ticketverkoop, een Facebookpagina, posters, ansichtkaarten, bedrukte jassen en een spandoek. Wij stonden verder met een persbericht in diverse regionale kranten.

Voorbereidingen

Met dank aan...

  • De spelers Harm Wilting, Robbert Janssen, Marleen Euving, Margreet Rosing, Jan Rosing,  René Edens, André Rosing, Karel Deppe, Anna Lubbers en Rolien Boekholt
  • De vrijwilligers Jeannet, Jannet, Anna, Johanna, Lex, Lammie, Bram, Thijs, Sabine, Leonie, Lorinde, Gea, Jannie en Marjolein
  • De dichters an huus Jannie Blom en Hillie Haandrikman en voordracht door Gijs Klompmaker
  • Selekt Wonen Ter Veen (Borger) en de families Blok, Beerman en v.d. Zedde, Zomers en Jager voor beschikbaar stellen ruimte en medewerking
  • Muziek door Remco Bijleveld
  • Roelof Pott voor materialen
  • Tineke Endema voor regie en advies
  • Organisatie Stichting Op de Gribbelgrab: André Rosing, Marleen Euving, Jan Rosing en René Edens
  • Mede mogelijk gemaakt door: Veldkamp & Prins Notarissen, Gemeente Borger-Odoorn en Provincie Drenthe
  • En veel dank aan de bewoners van De Gang, Kleine Brinkstraat, Ambachtsstraat, Bloemdijk, mandielig pad tussen Hunebedstraat, Molenplaatsweg en Lemmerstraat, mandielig pad tussen Hunebedstraat en Marslandenweg.

Stichting Op de Gribbelgrab

p/a Torenlaan 18, 9531 JJ Borger
info@opdegribbelgrab.nl

K.v.K.: 78485681